04-07-2025, 12:42 PM
![[Image: 1383571_672374099453662_652027544_n.jpg?...e=562718A9]](https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/p180x540/1383571_672374099453662_652027544_n.jpg?oh=b364788ea6b19865ea89a16719d85b5a&oe=562718A9)
Pjesa më e rëndësishme laptop që është e nevojshme të jetë e pastër si p.sh ... (lavamani i ngrohjes). Po, ngrohja është "shkaku i vdekjes" për laptopët në shumicën e rasteve. Vapa jo vetëm që shkakton të gjithë komponentët në zgjerimin e difektit dhe të kontaktimit më pak (rikthimi ose ju nxjerr jashtë nga PC dhe fiket), por gjithashtu do të arrijë që niveli i nxehtësisë të jetë i lartë,ose laptopi mbyllet nëse tifozët (i) dhe lavamani ngrohjes(e) është i bllokuar me pluhur.
Të gjithë kompjuterat të drejtuar si një fshesë me korrent ku thithja e ajrit është një nga anët e defektve.Për fat të keq çanta filtër nuk kap të gjithë pluhurin dhe mbeturinat . Pas disa muajsh, tifozët dhe lavamani i ngrohjes mund të jetë veshur me pluhur. Nëse nuk pastrohet ,efikasiteti zvogëlohet me shpejtësi dhe përfundimisht deri në zero , duke shkaktuar ngrohje dhe bllokuar atë plotësisht.
Për kompjuterat, ky proces është paksa e ngadalshme dhe më pak të dukshme, dhe ka mjaft prej ajrit që qarkullonë brenda në disa raste , shpresojmë se me dy tifozët Importues dhe Eksportues kryejnë shtytje përmes saj.Gjithashtu ,lavamani i ngrohjes dhe tifozi CPU është shumë më e madhë dhe më i fuqishm.Ka edhe tifozë në furnizimin me energji elektrike , si kartë video dhe ndoshta chipset,për një total prej deri në gjashtë,tifozët bëjnë që kompjuteri juaj qëndron i ftohtë. Megjithatë , laptopët zakonisht kanë vetëm një ose dy tifozë të vegjël.
Është e lehtë të merrni vetë një mundim të pluhurit nga lavamani i ngrohjes dhe tifozve. Kjo duhet të bëhet çdo dy muaj apo pas rreth 50 - 60 ditëtve që përdorni laptopin tuaj. Ajri i ngjeshur është mjaft i dobishëm për tastierën,larg nga të gjitha mbeturinat në mes të çelësave. Kjo nuk është një fakt i njohur shumë mirë, por ajo është pjesa më e rëndësishme e mirëmbajtjes tuaj të laptopit.
![[Image: 1379469_672373439453728_1541597222_n.jpg...e=5632EE07]](https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-ash2/v/t1.0-9/s180x540/1379469_672373439453728_1541597222_n.jpg?oh=fc612641c794a209157ed4cb4186fe60&oe=5632EE07)
Sidoqoftë, nëse lavamani i ngrohjes tashmë është i bllokuar, kjo nuk do të ndihmojë. Ajri i ngjeshur nuk do të jetë e mjaftueshme për të zhbllokuar atë. Nëse ju nuk keni pastruar lavamanin e ngrohjes dhe ju kishit përdorur laptopin tuaj për më shumë se një vit, shanset janë që të dy tifozët dhe lavamani ngrohjes janë bllokuar me pluhur dhe mbeturinat. Zgjidhja në këtë rast është për të hequr lavamanin e ngrohjes, ta pastroni atë dhe të instaloni atë përsëri. Ky proces bëhet më sëmiri në një dyqan riparimi kompjuterike, sepse ajo kërkon mjaft përvojë dhe shkathtësi.Sepse një gabim i kaçavidës nëse e bëni vetë riparimin,laptopi tuaj mund të dëmtohet !.
Disa laptopë të rinj kanë një mbulesë të veçantë e lëvizshëme në anën e pasme për qasje të lehtë në lavamanin e ngrohjes. Por shumica e laptopve duhen të jenë të çmontuar për të arritur atë. Një problem tjetër është se ngjitja (paste) termale në mes të lavamanit ftohës dhe CPU ndërpritet me temperaturë të lartë.Kështu që nëse laptopi ka qenë i mbinxehur, shanset janë të pakta sepse është mbërthyer ngurtësia e lavamanit ftohës me CPU, duke e bërë atë shumë të vështirë për të hequr. Procesi përfshin gjithashtu heqjen e ngjitjes (paste) të vjetër termike nga të dyja CPU dhe lavamanit ftohës dhe duke aplikuar atë me ngjitje (paste)të vogël termale të freskët, mundësisht argjendi e mbushur për transferimin e nxehtësisë të mirë.
Një tjetër parandalimi i mirë mbinxehje është për t'u siguruar që këmbët e gomës në pjesën e poshtme të laptopë janë të paprekur. Për fat të keq ata janë zakonisht ngjitur vetëm për plastike dhe kanë tendencë që të bie mjaft lehtë. Ato janë shumë të lehta për ti zëvendësuar dhe janë në dispozicion si pjesë këmbimi për laptopë.
Mos e përdorni laptopin tuaj, kur është në një sipërfaqe të butë, si në krevat apo divan.Sepse do ta bllokojë tifozin e laptopit.Provoni të përdorni diçka me një sipërfaqe të fortë nën laptop, si fibër ose një tabaka.
Defektet në laptop , Nxehtësia dhe Pluhuri - Mesime per Kompjuter
![[Image: raesremm.jpg]](http://assets.noisey.com/content-images/contentimage/87254/raesremm.jpg)